Usein kysyttyä

Usein kysyttyä

Miten huomioitte koronan?

Tarjoamme korona-aikaan vain sellaisia pelejä, joissa voi noudattaa suosituksia ja rajoituksia, eli minimurhiksia ja arvoitushuonepelejä. Kaikkein helpommin rajoituksia voi noudattaa arvoitushuonepeleissä. Arvoitushuonepeleissä pelinvetäjä on paikalla vain pelin alussa: sen jälkeen voitte pelata ihan vain omalla porukalla. Tulemme paikalle maskin ja käsidesin kanssa ja toivomme molempien käyttöä myös asiakkailtamme. Desinfioimme myös pelimateriaaleja pelien välillä. Jos koronatilanne on helpompi, tarjoamme myös murhamysteeripelejä, mutta noudatamme maskisuosituksia ja pyrimme pitämään turvavälit.

Miksi peli maksetaan ennen- eikä jälkeenpäin?

Meidän toimintamme rinnastuu teatteriin: liput ostetaan etukäteen eikä jälkikäteen.

Onko teillä ikärajoja?

On. Murhamysteeripeleihin suosittelemme 18 vuoden ikää. Jos peliin on tulossa tätä nuorempia pelaajia, kannattaa peliä tilatessa keskustella Tarinamestarien kanssa, niin nuoremmalle pelaajalle voidaan antaa ”turvallinen” rooli, johon ei sisälly esimerkiksi seksuaalisia viittauksia pelaajien kesken.

Arvoitushuonepeleihin voivat osallistua nuoremmatkin aikuisen kanssa: yläkouluikäinen (13 vuotta) pysyy arvoitushuoneissa yleensä jo hyvin pelissä mukana.

Miksi järjestätte pelejä vain julkisissa tiloissa?

Koemme helpoimmaksi tavaksi toimia puolueettomalla maaperällä. Lisäksi meillä on yhteistyösopimuksia paikallisten toimijoiden kanssa, joten voimme tarjota asiakkaillemme tiettyjä etuja yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa.

Mitä jos peli pitää siirtää tai perua? Entä jos pelaajien määrään tulee muutoksia?

Siirtäminen on ilmaista, peruminen ei ole. Katso tarkemmat säännöt perumiseen ja pelaajien määrän muutokseen kohdasta ”tilaajalle”. Valikosta voit valita oikean pelityypin.

Voiko teiltä tilata pitopalvelua, siivousta tai ovien lukitsemista illalla?

Ei voi. Me tuomme pelin mukanamme, ohjaamme pelin ja siivoamme omat jälkemme pelin jälkeen, mutta ruuan hankkiminen, loppusiivous ja ovien lukitseminen illan päätteeksi kuuluvat pelin tilaajalle.

Pelienne hintataso on aika alhainen, kun niitä vertaa muiden toimijoiden hintatasoihin. Miksi?

Keräämme peleistä pääsymaksut, koska rahoitamme sillä tavalla toimintaamme. Olemme kuitenkin voittoa tavoittelematon yhdistys ja se näkyy pelien huokeissa hinnoissa.

Arvoitushuonepelit

  1. Kuinka paljon arvoitushuonepeli muistuttaa pakohuonepeliä?

Todella paljon. Arvoitushuonepelissä ratkaistaan tehtäviä ja selvitetään koodeja, joskus jopa avataan lukkoja, ihan kuten pakohuonepelissäkin. Erojakin on: Arvoitushuone voidaan koota melkein mihin tilaan vain. Pelin kesto on yleensä 2 – 2,5 tuntia ja tarkoitus on, että jokainen saa tilaisuuden yrittää pelata pelin loppuun asti. Peliin ei liity uhkia: mitään pahaa ei tapahdu, vaikka arvoitus ei ratkeaisikaan tunnissa tai kahdessa. Arvoitushuoneessa tarkoitus ei ole paeta mistään, vaan viihtyä juuri siinä, missä on. Kaikkein tärkeintä on löytää ratkaisu annettuun arvoitukseen.

2. Miten tämän pelin tilaaminen toimii?

Tilaa peli täältä verkkokaupasta. Sen jälkeen me soitamme sinulle, sovimme ajan, paikan ja pelaajien määrän ja muut käytännön järjestelyt. Lähetämme sinulle kutsut, jotka voit jakaa sähköisesti muille pelaajille. Lisäksi lähetämme laskun, joka pitää maksaa hyvissä ajoin ennen peliä – se toimii pääsymaksuna peliin. Pelipäivänä rakennamme pelin yhdessä sovittuun julkiseen tilaan. Autamme teidät pelin alkuun ja pelin jälkeen tulemme siivoamaan pelin pois.

3. Miten pääsemme pelin alkuun?

Pelinvetäjä on aina paikalla aloittamassa pelin. Hän kertoo, mitä tehdään ja huolehtii, että pääsette hyvään alkuun pelissä.

4. Onko pelinvetäjä paikalla koko pelin ajan?

Ei ole. Varsinkin korona-aikaan vetäjä tulee paikalle maskin kanssa, auttaa teidät pelin alkuun ja lähtee. Saatte pelata ihan omalla porukalla.

5. Haluan tilata arvoitushuonepelin osaksi kokouspäivää. Kauanko arvoitushuoneen rakentamiseen tai purkamiseen menee?

Kokoamiseen menee noin 30 – 40 minuuttia, riippuen täysin pelistä, jonka olette tilanneet. Osaan peleistä kuuluu enemmän lavasteita kuin toisiin. Purkamiseen menee noin 25 minuuttia. Voitte pitää kokouksen jälkeen vaikkapa jaloittelu- tai kahvitauon, niin kokoamme pelin sillä aikaa, kun olette tauolla.

6. Milloin puratte pelin?

Mielellään heti pelin jälkeen, niin pääsette jatkamaan omaa tilaisuuttanne vapaasti ilman, että pelin lavasteet ovat tiellä.

7. Puuttuuko teiltä usein esineitä?

Ei. Meillä on tarkat listat, joiden mukaan puramme ja pakkaamme tavarat. Huomaamme heti, jos jotain puuttuu. Jokaisella esineellä on pelissä oma tarkoituksensa, joten pyrimme olemaan tarkkoja.

8. Puhdistatteko pelimateriaaleja pelien välillä?

Kyllä. Desinfioimme kaikki materiaalit, jotka kestävät puhdistuksen.

Murhamysteeripelit ja minimurhikset

  1. Onko tämä sellainen peli, joissa katsotaan näyttelijöiden esiintymistä?

Ei ole. Meillä koko jutun jujuna on se, että pelaajat esittävät pelin itse. Kaikki ovat epäiltyjä: kaikilla on ollut syy murhata, vaan ehkäpä ihan kaikilla ei ollut tilaisuutta tai asetta. Pelaajat istuvat pöydän ympärillä, lukevat vuorosanoja pelivihkostaan ja yrittävät saada selville, kuka heistä on murhaaja… ja tietysti joku tai jotkut pelaajista ovat murhaajia ja pyrkivät parhaansa mukaan välttelemään epäilyjä. Pelinvetäjät auttavat ja ohjaavat taustalla, mutta heillä on yleensä tarjoilijan tai hovimestarin rooli (ja raudanluja alibi murhan ajalle, joten he eivät kuulu epäilyjen kaartiin)

2. Miten tämän pelin tilaaminen toimii?

Tilaa peli täältä verkkokaupasta. Sen jälkeen me soitamme sinulle, sovimme ajasta ja paikasta ja pelaajien määrästä. Tämän jälkeen lähetämme sinulle kutsut ja pukeutumisohjeet jaettaviksi muille pelaajille sekä laskun, joka tulee maksaa hyvissä ajoin ennen pelipäivää, sillä se toimii pääsymaksuna peliin. Pelipäivänä tulemme juhlatilaan noin 3-4 tuntia ennen peliä ja koristelemme pelipaikan. Sen jälkeen pelinvetäjämme ottavat ohjat käsiinsä ja ohjaavat pelin alusta loppuun. Peliä pelataan kierroksittain pelivihkosta: jokaisella on vuorosanoja luettavana ja murha selvitettävänä… Useimmiten pelin aikana syödään alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka, jolloin peli rytmittyy näiden kolmen aterian väliin. Aterioita voi myös olla esimerkiksi vain kaksi: peli toimii silti hyvin. Minimurhiksiin ei tarvitse liittää ruokailua lainkaan, koska peli on lyhyt. Pelin jälkeen siivoamme omat pelitarvikkeemme pois: tilan muu siivous kuuluu sinulle.

3. Järjestän juhlat ja tämä peli on osa juhlia. Miten tämä tehdään? Tai voiko peliin liittää omia sisäpiirin vitsejä?

Kerro meille toiveistasi juhlapäivään liittyen. Me teemme sen jälkeen ehdotuksen, millä tavoin peli ja muu juhla nivotaan yhteen mahdollisimman saumattomasti. Voit kertoa myös muista toiveistasi: peliin voi liittää monenlaista, kunhan käsikirjoittajille annetaan riittävästi aikaa tehdä muutoksia käsikirjoitukseen.

4. Mitä jos lukee hitaasti tai lukeminen on vaikeaa? Kuinka sujuvasti täytyy osata lukea ääneen?

Jokainen lukee vuorosanansa ihan ikiomalla tavallaan ja lukemiseen aikaa saa käyttää sen verran kuin haluaa ja tarvitsee. Pääasia on, että tieto välittyy pelaajalta toiselle vuorosanojen kautta. Ääneen lukemista ei tarvitse jännittää – sen saa kukin tehdä aivan omalla tavallaan ja kaikki tavat ovat yhtä hyviä.

Pelivihkon voi tilata myös suurennettuna, kunhan asiasta mainitsee peliä tilatessaan. Jos joku pelaajista ei pysty lukemaan mutta haluaa kuitenkin osallistua, niin voi sopia vaikka, että vieruskaveri lukee hänen vuorosansna.

5. Mitä tarkoittaa, että peliin ei saa tulla päihtyneenä?

Murhamysteeripeliin osallistuminen vaatii keskittymistä. Jotta peli onnistuu, jokaisen pelaajan pitää pystyä seuraamaan peliä, lukemaan vuorosanansa ääneen ja tekemään yhteistyötä muiden pelaajien kanssa. Tämä ei onnistu päihtyneenä. Jokaisella peliin osallistujalla on myös oikeus nauttia jännittävästä murhamysteeristä ja yhteisestä illasta rauhassa. Tärkeintä on tulla pelipaikalle selvin päin: pelin aikana juhlan järjestäjä/tilaaja voi kyllä tarjoilla alkoholipitoisia juomia mielensä mukaan ruokajuomina. Tarinamestarit ry:llä on oikeus poistaa pelitilasta pelaaja, joka häiritsee muiden peliä. Tarinamestarit ry ei tällöin palauta osallistumismaksua ja veloittaa 50 euroa korvaukseksi siitä, että toinen pelinvetäjistä siirtyy pelipöytään päihtyneen pelaajan tilalle.